Skip to content
Home » Bible Quiz From The Book Of Esther

Bible Quiz From The Book Of Esther

Bible quiz from the book of Esther: 1. Why does Queen Vashti send messengers to a man named Hanun? 2. Who was one of the first to hear about Queen Vashti’s plot against Vashti? 3. who might have been kidnapped by Alexander the Great and taken to Macedonia with her, and some other questions We will be discussing the Bible quiz from the book of Esther. The book of Esther tells the story of a Jewish girl named Esther who used her position at the King’s court to save her people from annihilation. Although it is not a historical book, it does provide much insight into Persian life and customs, which is why the book of Esther is included in the Bible.

You may find it hard to access the right information on the internet, so we are here to help you in the following article, which provides the best and most updated information on the bible quiz on the book of Esther pdf. Read on to learn more. We at Churchgists have all the information that you need about the Bible Quiz from the book of Esther. Read on to learn more.

Esther Bible Quiz Questions And Answers

Try this Bible quiz on Esther that consists of questions from chapters 1 to 5. The Book of Esther- a book of the Hebrew Bible and Christian Old Testament, is one of the five scrolls in the Hebrew Bible. It tells the story of a Hebrew woman named Hadassah, known as Esther, who becomes the queen of Persia and prevents a genocide of her people. This quiz will test your knowledge about the characters and events from chapters 1 to 5. So, try this quiz if you have studied this book properly.

  • 1. What was the name of the king?
    • A. Darius
    • B. Vashti
    • C. Ahasuerus
    • D. None of the above
  • 2. Where was the throne of his kingdom?
    • A. Arodince
    • B. Shusan
    • C. Chislev
    • D. The guard
  • 3. Who/What is Shushan?
    • A. The month
    • B. The leader of the army
    • C. The citadel
  • 4. In what year of his reign did he make a feast for all the officials and servants?
    • A. 3rd
    • B. 5th
    • C. 7th
    • D. 9th
  • 5. King Ahasuerus showed the riches of his glorious kingdom and the splendor for how many days?
    • A. 350
    • B. 270
    • C. 180
    • D. Vasishtha
  • 6. For how many days did the feast last?
    • A. 7
    • B. 5
    • C. 3
    • D. 6
  • 7. What was the Queen’s name in chapter one?
    • A. Esther
    • B. Vashti
    • C. Venisti
  • 8. On what day was the king’s heart merry with wine?
    • A. 3rd
    • B. 5th
    • C. 7th
    • D. 2nd
  • 9. How many eunuchs served in the prescence of King Ahasuerus at his feast in chapter 1?
    • A. 5
    • B. 7
    • C. 12
    • D. 5
  • 10. What made King Ahasuerus angry with Queen Vashti?
    • A. She would not come when the king called
    • B. She tried to poison him
    • C. She worshipped a different god
  • 11. How many princes of Persia and Media were close to King Ahasuerus?
    • A. 3
    • B. 7
    • C. 9
  • 12. Whose plan was it to punish Queen Vashti by removal of her royal status?
    • A. Mordecai
    • B. Memucan
    • C. Carshena
    • D. Austin
  • 13.  What secret did Esther keep from the king?
    • A. She was already married.
    • B.  She was in love with Mordecai
    • C. She was Jewish.
    • D. She was a Philistine.

For more question check below:

1 King Ahasuerus, (his Jewish name) also known as Xerxes I in Greek, and known as Khshsayarsh, (in Persian) of Persia once ran a campaign to find a queen to replace the one that had irritated him. Vashti, the former queen, had taken it upon herself to refuse the king’s request. What request had he made of her?
Answer: to enter his court

Bible Quiz Esther Chapter 1

Try out this Esther Bible quiz with questions from chapters 1 to 5. One of the five scrolls in the Hebrew Bible is the Book of Esther, a book from both the Hebrew Bible and the Christian Old Testament. It narrates the tale of Hadassah, sometimes known as Esther, a Hebrew woman who ascends to the position of queen of Persia and stops the genocide of her people. Your understanding of the individuals and incidents from chapters 1 through 5 will be tested by this quiz. So, if you have read this book thoroughly, do this quiz.

Query and Response

  1. What was the king’s name?
    A. Darius

B. Vashti

C. Ahasuerus

D. None of the preceding

  1. Where was his imperial throne located?
    A. Arodince

B. Shusan

C. Chislev

D. The watchman

  1. Shushan is who or what?
    The month, first

B. The military commander

C. The fortress

  1. In what year of his reign did he prepare a feast for all the servants and officials?
    A. \s3rd

B. 5th

C. 7th

D. 9th

  1. How many days did King Ahasuerus display the magnificence and wealth of his beautiful kingdom?
    A. 350

B. 270

C. 180

D. Vasishtha

  1. The feast lasted how many days?
    A. 7

B. 5

C. 3

D. 6

  1. What was the title of the Queen in the first chapter?
    A. Esther

B. Vashti

C. Venisti

Which day was the king’s heart filled with wine on?
A. 3rd

B. 5th

C. 7th

D. 2nd

  1. How many eunuchs did King Ahasuerus have at his feast in chapter one?
    A. 5

B. 7

C. 12

D. 5

  1. What did Queen Vashti do to enrage King Ahasuerus?
    She refused to answer the king’s call.

She made an effort to poison him.

C. She followed a different deity

  1. How many Persian and Median princes were in King Ahasuerus’ inner circle?
    A. 3

B. 7

C. 9

  1. Whose idea was it to deprive Queen Vashti of her regal rank as a kind of punishment?
    A. Mordecai

B. Memucan

C. Carshena

D. Austin

What kept Esther from telling the king?
A. She had a husband already.

B. Mordecai was the love of her life.

C. She was a Jew.

D. She was an anti-Semite.

Quiz On Esther Chapter 1 To 5

After a six month long celebration, King Ahasuerus asked Queen Vashti to appear in his court, in order to show off her beauty to his guests. Her refusal to do so infuriated the king, and when he consulted with his wisest advisers, they suggested that if all the women in the kingdom heard of such an outrage, that they might respond similarly to their own husbands. It was decided to depose of the queen, and begin a search for a suitable replacement.
From Quiz: BBB Bible Series: Esther-Jewish Queen Of Persia . Question by author logcrawler.

2 Before Esther came on the scene, the mighty king of Media and Persia had a beautiful wife whom he dethroned. What was the name of his first queen?
Answer: Vashti

Esther 1:9-11 tells us that the name of the queen was Vashti and that she was beautiful to behold.
From Quiz: Esther and the King . Question by author jesusyes.
3 Who is the king in the beginning of Esther?
Answer: Ahasuerus

Esther 1.1: “Now it came to pass in the days of Ahasuerus, (this is Ahasuerus which reigned, from India even unto Ethiopia, over an hundred and seven and twenty provinces.”

This king is also known as Xerxes.
From Quiz: Queen Esther . Question by author ilona_ritter.
4 Who in this book was “hoist with his own petard,” so to speak?
Answer: Haman

The phrase, which comes from Shakespeare’s “Hamlet”, means to be destroyed by one’s own devices. Haman is hanged on the very gallows he builds for Mordecai.
From Quiz: Delving into Esther . Question by author skylarb.
5 Before Esther, who was the queen of Persia?
Answer: Vashti

Xerxes’ wife was named Vashti. She disobeyed him, so he had her banished and he decreed that all men were the leaders of their households. Esther 1:19-22.
From Quiz: The Biblical Story of Esther . Question by author GypsyQueen.
6 In what manner was Esther chosen to be the new queen?
Answer: the king decreed a gathering of all the beautiful maidens

According to Esther 2:2-3 in the King James Version, the advisers to the king suggested that, “…Let there be fair young virgins sought for the king: And let the king appoint officers in all the provinces of his kingdom, that they may gather together all the fair young virgins unto Shushan the palace…”

Many young women came as beckoned, but the beauty of Esther, along with her natural grace and charm appealed to the king more than all of them. In verse 17 we read that, “And the king loved Esther above all the women, and she obtained grace and favor in his sight more than all the virgins; so that he set the royal crown upon her head, and made her queen instead of Vashti.”
From Quiz: BBB Bible Series: Esther-Jewish Queen Of Persia . Question by author logcrawler.
7 Who was Haman’s Father?
Answer: Hammedatha

We learn this in Esther 3:1 where we first hear of Haman. Alphaeus was the father of Matthew the disciple if Jesus. Zebedee was the father of James and John who were also disciples of Jesus.
From Quiz: All About Haman . Question by author j-zilch.

8 What was Esther’s cousin’s name?
Answer: Mordecai

Mordecai was the name of Esther’s cousin. Mordecai was of the tribe of Benjamin and had been carried into exile by King Nebuchadnezzar (Ch.2 v.5-6).
From Quiz: Queen Esther . Question by author cdstid.
9 What did the queen do to infuriate the king and how was she punished? Esther 1:9-12.
Answer: The queen disobeyed the king’s order and was banished from his presence.

This king loved to party! He was a party animal. He held a feast for his officials and servants and when that feast was over, he held another that lasted seven days. When his heart was “merry with wine”, (i.e. drunk) he sent his eunuchs to bring the queen before his guest but she ignored his royal summons and refused to go to him (after all she was having her own party with her friends). The king then called a meeting with his officials (who were also his close friends) and they suggested that she should be banished.
Esther 1: 3-9, 12-19.
From Quiz: Esther and the King . Question by author jesusyes.
10 Why didn’t Esther tell the king, or anyone else, that she was Jewish?
Answer: Mordecai told her not to

Esther 2:10 “Esther had not shewed her people nor her kindred: for Mordecai had charged her that she should not shew it.”

Mordecai was Esther’s cousin. When Esther was an orphan, Mordecai took her in and raised her as his own daughter, so Esther had a lot of respect for him. She was proud of her Jewish heritage but she knew that Mordecai was right. She couldn’t do her people any good if everyone knew she was Jewish because it wasn’t the right time.

Join the conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *